Khao Lak

Khao Lak – säg namnet och redan här vet många svenskar att det rör sig om en av Thailands mest populära orter. Det stora utbudet och ortens förmåga att erbjuda något för alla är det som lockar den mest varierade skaran av människor. Stranden är lång och här det enbart avslappning som gäller. Perfekt för semestern alltså.

Khao Lak är en av Thailands mest populära semesterorter. Varje år så reser allt ifrån barnfamiljer till sportdykare dit för att roa sig och koppla av i de vackra omgivningarna. Du hittar området i Phang Nga på Thailands västkust.

Den mest populära utflykten som går ifrån ön är dykresan till Koh Similia Islands nationalpark. Det bästa är att boka turen med en väletablerad dykskola som kan guida dig. Förutom dykutlfykter har du möjlighet att ta dykarcertifikat och upptäcka en hel värld under ytan. Simma bland korallrev och fiskar i alla regnbågens färger och ta med en undervattenskamera så har du minnen för livet. Du kan även hyra en trampbåt och ge dig ut och snorkla på egen hand eller bara se dig omkring och besöka öarna kring Khao Lak.

När du badar vid stranden eller en bit ut i vattnet ska du alltid se vilken färg flaggan har. Du bör absolut inte bada vid röd flagg. Undervattensströmmarna kan vara riktigt starka även på grunt vatten så det är lätt att dras med. När strömmarna inte är starka är det däremot ett riktigt bra vatten att bada och surfa i.

Khao Lak består utav en ca två mil lång strand och längs den finns flera mindre byar. Bakom stranden produceras räkor och gummi och mot öns mitt ligger regnskogen tätt. Strandens södra del kallas för Khao Lak South Beach och där ligger även fiskebyn som ifrån början var hela Khao Lak. Ön har numera utvecklats för att ta emot turister. Längs hela stranden så finns det möjligheter att hyra bungalows riktigt billigt men vill du bo i ett större hotell så ska du bege dig till Pakweeb Beach eller Bangsak Beach som båda har flera riktigt fina hotell till bra priser. Restaurangerna håller också hög standard och det går att hitta thaimat som flera kök som är specialiserade på de europeiska eller amerikanska smaklökarna. Utvecklingen av Khao Lak har lett till att guiderna är välutbildade och att allt fler pratar engelska.

Khao Lak var ett av de områdena som drabbades allra värst i tsunamikatastrofen 2004 och ca 5 000 människor avled på ön. En av dem var Bhumi Jensen, sonson till Thailands nuvarande kung. Den lokala ekonomin kollapsade helt och det tog tre år att bygga upp den igen. Varje turist i Khao Lak stödjer därmed en fortsatt utveckling av infrastruktur, vilket är viktigt för att den lokala befolkningen ska kunna återhämta sig får naturkatastrofen.

2 Responses to “Khao Lak”

  • Erik:

    Ursäkta men Khao Lak är väl ändå ingen ö. Känns inte som författaren har så bra koll om man inte känner till det.

  • Anneli:

    Ja det var Samuel som skrivit fel, det skulle vara ortens istället för öns. Men det är ändrat nu. Ber så mycket om ursäkt för det. Har ni andra kommentarer eller recensioner av Khao Lak så blir vi glada :)

Leave a Reply

Sidor