Medeltemperatur i Thailand


Thailands medeltemperatur är riktigt hög trots att nederbörden kan vara riklig under regnperioden ibland. Detta kommer sig av att Thailand har tropiskt monsunklimat.

Thailands klimat är ett så kallat tropiskt monsunklimat och detta påverkar temperaturen i hög grad. Vidare skiljer det sig mellan låglandet (så kallat savannklimat som främst råder i norra Thailand) och höglandet (utpräglat monsunklimat som finns i de södra och östra delarna av landet). Vidare beror medeltemperaturen på om det är regnperiod eller torrperiod. Detta gör att landet kan ha temperaturskillnader på så högt som 10 grader eller mer. Oftast är dock skillnaderna mycket små och det enda som märks av klimatet är huruvida det är soligt eller regnigt. Viktigt att komma ihåg är att temperaturerna i bergen under den svala perioden kan sjunka ner till nollstrecket.

Ett vanligt genomsnittsår ser temperaturerna ut som följer (alla angivelser är i Celsius). På sin höjd kan nattemperaturerna eller de lägsta temperaturerna på dagen sjunka till runt 19° Celsius.

Januari: 27°
Februari: 27°
Mars: 30°
April: 28°
Maj: 28°
Juni: 28°
Juli: 27°
Juli: 27°
Augusti: 28°
September: 27°
November: 27°
December: 27°

Nederbörden för ett genomsnittsår ser ut som följer. Det skiljer sig med några millimeter beroende på var i landet mättningen genomförs. Det regnar självklart mest i bergen och vid bergens fot och mindre där det finns öppna landskap. Regnet strömmar inte ner på en gång, utan det är oftast ganska regelbundet med några timmar kraftigt regn på eftermiddagarna, detta betyder att antalet regndagar är högt men att regnet i sig är fördelat väl över månaden. Vidare möjliggör det utflykter och andra turer på förmiddagar och kvällar. Tänk på att det mellan juli till oktober också är varmt och att klimatet därmed har en hög luftfuktighet.

Januari: 30 mm
Februari: 30 mm
Mars: 30 mm
April: 160 mm
Maj: 340 mm
Juni: 210 mm
Juli: 260 mm
Augusti: 260 mm
September: 410 mm
Oktober: 300 mm
November: 200 mm
December: 50 mm

Hela årets medeltemperatur ligger på 27° och hela årets medelnederbörd ligger på 230 mm. Eftersom Thailand har ett tropiskt klimat så kan det vara riktigt varmt trots en riklig nederbörd.

Leave a Reply

Sidor