Mat i Thailand

Den thailändska maten är så mycket mer än en nudelwok. Framför allt erbjuder den en explosion för smaklökarna. Chili är en vanlig ingrediens för att krydda maten, men det finns också andra mer exotiska tillsatser som citrongräs eller lokala frukter som litchi och rambutan. Så låt dig överraskas när du är ute och äter. Fråga din kypare – de kan rekommendera något i din smak och styrka.

Thailändsk mat från en marknad

Bilden är tagen på en marknad. Riktigt gott var det.

et thailändska köket är mycket välkänt världens över och oavsett var du befinner dig så kan du garanterat få tag i en thairestaurang. Det sägs att 90 % av alla maträtter innehåller chili och det är något som kan ta ett tag att vänja sig vid. Maten är över huvud taget väldigt kryddstark men mildare alternativ finns.

Basen till nästan all mat består av kött, fisk, skaldjur, ris och grönsaker. De flesta maträtter tillagas genom att de blir stekta eller friterade. Att äta soppa är också mycket vanligt i Thailand, både till förrätt och huvudrätt. Sopporna är oftast tillagade på kräftor eller andra skaldjur och innehåller massor av spännande kryddor. Inspirationen till tillagningen kommer från Kina och kryddinspirationen kommer ifrån Indien. Efterrätterna består oftast utav lokalproducerade tropiska frukter. De vanligaste frukterna i Thailand är ananas, rambutan, litchi, bananer och durian.

Mat i Bangkok

Mat i Bangkok för cirka 100 svenska kronor. I princip hur mycket som helst på en lite finare restaurang.

När du äter en måltid i Thailand så äter du oftast 2-3 olika förrätter innan själva huvudrätten. De serveras på bordet och alla äter ifrån dem. Till rätterna så äter du oftast ris eller nudlar. Det är också vanligt att förrätterna serveras samtidigt som huvudrätten. Thailändarna blandar inte ihop rätterna som vi svenskar gör när vi äter buffé utan de tar istället av en rätt i taget. På thailändska restauranger sitter du för det mesta runt ett bord och äter med pinnar eller bestick. De bestick du äter med är sked och gaffel då kött och liknande redan brukar vara uppskuret i små bitar. Är du hembjuden på middag hos någon så vänta dig att få sitta på golvet.

Några mycket välkända maträtter är pad thai, tom yam goong och tom kha gai. Pad thai kallas också för Thailands nationalrätt och består utav wokade nudlar, jordnötter, ägg, räkor och fläsk. Woken kan vara en aning annorlunda beroende på var den serveras. Tom yam goong är en räksoppa med citrongräs. Soppan är både söt och sur på samma gång. Den är oftast väldigt starkt kryddad men mängden chili kan variera. Tom kha gai är en mildare soppa som passar utmärkt att äta av mellan alla kryddiga rätter. Soppan innehåller bland annat kyckling, champinjoner och kokosmjölk.

Maten är precis som språket och kulturen i Thailand indelat efter de fyra huvudregionerna i landet som är de norra, nordöstra, centrala och södra delen. Anledningen till uppdelningen är att tillgången på olika råvaror är olika stora i regionerna. Oavsett vilken del du befinner dig i så brukar en thailändsk måltid traditionellt bestå utav fem smaker som är sött, surt, salt, beskt och starkt.

Leave a Reply

Sidor