Köpa smycken i Thailand

Guld i Thailand – Smycken

Många som åker till Thailand blir kanske inte inlurade men på många turer även med taxichaufförer så får man oftast förfrågan om man vill åka
till ett ställe där man kan köpa souvenirer och annat. Oftast kommer man till ett ställe där man kan köpa smycken i Guld, Silver med ädelstenar eller pärlor.

Det finns många duktiga guldhantverkare i Thailand som gör fina guldsmycken. Men det man bör tänka på är att vad har man råd med och vill man verkligen ha dessa smyckena
innan man köper dom.

Så om ni åker till ett sådant där ställe så bör ni verkligen tänka över vad ni vill ha innan ni köper någonting.

Se även hur många Karat guldet ligger på. Oftast när ni köper smycken här i Sverige så är guldet på 18 karat. Det innabär i princip att det är 75 % äkta guld och resterande av det som finns är en glandning av silver, brons och anat.

Ädelstenar och sådant är svårare att bedömma priset på för dom som inte vet någonting om just ädelstenar. Så där får man gå lite på magkänslan. Se till att ni får certifikat på allting och tro inte riktigt på allting dom säger.

Är ni intresserade av att köpa smycken och annat när ni är i Thailand så skulle vi rekommendera att ni tittar upp vad guldpriset ligger på för tillfället.
Sen se till att beroende på smycket och hur invecklat det är att skapa det lägger till typ en 100 % på guldpriset. Oftast om man köper ringar så behöver det inte kosta mer än 50-100 % mer än vad guldpriset ligger på.

Ett sätt för att lära er mer om guld och få det senaste guldpriset är att gå in på Aktuellt pris på Guld där kan ni då se det aktuella priset på guld.
Om man ska då köpa guld i 18 karat så betyder det att priset på 18 karats guld blir priset på guld (I detta fall så tar vi dagens pris 2010-07-28 273 kr / grammet för rent guld).
Och eftersom det är 18 karat i smyckena så tar vi 18/24 för att få fram procenthalten som är rent guld. Det blir 75 % av vikten som är rent guld.

Så om ringen väger ca 3 gram så tar man 273 * 0.75 * 3 = 614 kr. Det är alltså dagens pris på rent guld * procenthalten som är rent guld * smyckets vikt och det blir vad guldvärdet är på guldsmycket som ni tänkt handla.

Ang ädelstenar och annat så är det svårt att veta vad dessa egentligen är värda. Men se till att åtminstone ha läst på er lite innan ni åker iväg. Läs mer om Diamanter och andra ädelstenar på Fakta om ädelstenar, diamanter mm.

Och tänk på om ni för det första vill ha smyckena, om ni har råd med dom och om ni tror att dom verkligen är värda vad dom säger. Och försök i nästan alla fall att pruta på priset. Detta för att åtminstone se om det går att få ner priset lite innan ni bestämmer er.

Oftast så kan man känna sig tvingad att köpa någonting, men man ska aldrig känna sig pressad av att köpa någonting. För då köper man oftast någonting man verkligen inte vill ha.
Men gör man ett bra köp så kan det bli billigare än vad ett snarlikt smycke skulle kosta i Sverige. Detta inte pga att guldpriset är billigare i Thailand nej det är oftast pga arbetskostnaderna vad det kostat att tillverka smycket är mycket billigare i Thailand än vad det är i Sverige.

Leave a Reply

Sidor