Klimatet i Thailand

Thailands årstider skiljer sig markant ifrån Sveriges då de inte har vårt svenska växelväder. Det är relativt varmt året om, men det kan vara bra att veta vart du ska åka vilken tid på året. Klimatet är överlag tropiskt, vilket betyder värme och sol eller värma och regn, beroende på den thailändska årstiden.

Thailand har tre årstider som inte alls skiljer sig åt på det sätt våra årstider i Sverige gör. Klimatet kallas för tropiskt monsunklimat. Den kallaste perioden är i november till februari, den varmaste är i april till maj samt september till oktober. Då ligger medeltemperaturen på ca 26-37 grader Celsius. I juni till oktober är det nederbördsrikt i hela landet, framförallt i de sydöstra och södra delarna och mer oregelbundet i de nordöstra och norra delarna. Monsunklimatet kännetecknas just av att det är varmt och torrt eller varmt och regnigt, beroende på vilken tid på året det är.

Regn i Bangkok

När det väl regnar så regnar det verkligen ordentligt. Fast det är mest under vår sommarsäsong som är Thailands vinterdel av året. Oftast så regnar det bara 1-2 timmar per dag men då regnar det som sagt mycket.

Det är svårt att säga vart det är bäst att resa under vissa tider på året. Det man brukar säga är att om du reser mellan april och september så är bästa alternativet östkusten och under övriga månader så är det bättre väder i övriga delar av Thailand, och framför allt då på västkusten.

Det är dock inte garanterat dåligt väder på de motsatta kustsidorna under högsäsongerna. Om du lyckas pricka in bra väder på en plats när det inte är högsäsong så får du garanterat en riktig upplevelse då charterstämningen inte är lika påtaglig. Medeltemperaturen per år brukar ligga på mellan 24 och 30 grader Celsius.

I sydvästra Thailand är vindarna som starkast. Det kommer riktigt starka vindar ca två gånger om året och då bör du vara riktigt försiktig om du ska bada eftersom vindarna för med sig en hel del undervattenströmmar. När röd flagg är hissad så ska du inte bada över huvud taget.

I Thailands högland är landskapet mer bergigt består mest av regnskog vilket innebär att det är mer nederbörd där. Trots detta så är luften riktigt varm och regnperioderna brukar vara över ganska snabbt. I Thailands lågland är det mycket mindre regn med dock mer blåst. Även vindarna är för det mesta varma även om de ibland rätt så kraftiga.

En bra idé är att titta på väderleksrapporter på internet just för det ställe du ska åka till. De brukar till största del stämma överens bra och skiljer för det mesta bara med någon grad ibland.

Jordbävningen i den Indiska Oceanen 2004 och den efterföljande tsunamin var en av de värsta i historien sett till antalet dödsoffer. Det ser dock inte ut att vara någon risk att det händer igen men man ska ha i åtanke att mindre jordbävningar kan förekomma så det är en god idé att förbereda sig genom att ta reda på vad man ska göra om det inträffar.

Leave a Reply

Sidor