Thailand

Lite mer om Thailand

Thailand, eller Siam som det hette i början, är en stat i Asien. Landet är ett mycket populärt turistmål för svenska turister på vintern. Här är vädret fint och klimatet behagligt. Det finns ett sort utbud för både barnfamiljer och andra resande. Den som går off the beaten track får uppleva det genuina Thailand och för alla andra är det avslappning och nöje till max som gäller.

Thailand, som betyder ”De frias land”, är en monarki belägen i Sydostasien. Landet har 61 miljoner invånare, varav 20 % är inflyttade eller flyktingar från andra länder. Thailand gränsar till Kambodja och Laos i öst, Malaysia i syd och Burma i väst. Ca 95 % av Thailands invånare är buddhister, därav alla vackra tempel.

Kungadömet Thailand kommer ifrån det äldre kungadömet Ayutthaya som bildades ca år 1350. Thailand gick under namnet Siam till år 1939 då riket fick sitt nuvarande namn. Siam var det enda riket som inte blev erövrat och koloniserat av europeiska makter och 1932 upprättades en konstitutionell monarki efter en fredlig revolution. Thailands kung heter Bhumibol Adulyadej och hans officiella regentnamn är Rama IX. Han föddes den 5 december 1927 och hans far avled redan när Rama IX var två år. Som 19-åring fick han kliva på tronen och idag är kung Bhumibol den kung som regerat under längst tid någonsin. Han är även världens mest förmögna kung.

På 1980-talet växte Thailands ekonomi mer än någonsin med en årlig tillväxt på ca 9 %. År 1997 kraschade ekonomin totalt och för att ordna upp krisen så höjde den thailändska centralbanken räntorna. År 2001 så hade ekonomin nästan blivit vad den var under början av 1990-talet. Idag har Thailand en mycket stark ekonomi som huvudsakligen är beroende utav jordbruket där ris är den frästa grödan. Även gummi, tobak, bomull, spannmål, sockerrör och sojabönor är viktiga grödor för ekonomin. Fiske utav framförallt räkor är också ett viktigt inslag för Thailands finansiella tillgångar. Förutom jordbruket så hör turismen och exporten utav elektronik och kläder till Thailands största inkomstkällor.

I september 2006 genomfördes en statskupp av armén som hade stöd ifrån det kungliga hovet. Kuppen gick ut på att avsätta dåvarande premiärminister Thaksin Shinawatra och ersätta den med en militärjunta. År 2007 hölls det ett nytt val och då segrade Shinawatras väljare och han bildade en koalitionsregering. Året efter, 2008, skedde det en ny kupp emot regeringen, den här gången med hjälp av domstolen. Regeringen avsattes och en ny bildades med hjälp utav det kungliga hovet och militären.

Thailand har ett tropiskt klimat och landet har många naturtillgångar. I norr består landskapet utav berg och bördigt slättland och i syd av skog och lägre berg. Centrala Thailand består utav bördiga leravlagringar ifrån floden Chao Phraya.

Jordbävningen i Indiska oceanen 2004 som orsakade den jättelika tsunamin drabbade Thailand hårt. Många människor dog och ekonomin sattes på prov. Idag har landet nästan återhämtat sig ekonomiskt sett.

Leave a Reply

Sidor