Dyka vid Koh Tao

Dyka vid Koh Tao

Dom flesta som åker till Koh tao åker hit för att dyka eller snorkla. Dykindustrin här på ön är storslagen här finns flertal olika dykskolor och även arrangörer av dykturer.
Oftast är det iofs samma båtar som dom åker med bara flertal olika organisationer som säljer samma resor.

Bilden är tagen vid Sairee Beach, Koh Tao

Och att dyka i dessa vatten, både med tanke på värmen i vattnet men även alla fina fiskar och koraller gör att det är verkligen svårslaget som upplevelse.

Så vart vill man egentligen dyka om man väl åker hit, det finns flertal ställen som är intressanta.

Ett av de ställena är Mango Bay som ligger vid spetsen av Koh Tao. Mango Bay är väldigt fint ställe att dyka vid.
Det är inte för djupt så det går bra att dyka där om man inte får gå ner än till mer än 18 meter. Mycket fina koraller och färgglada fiskar.

Ett annat ställe är Sharks Bay som ligger på andra sidan ön. Inte för man ska oroa sig alldeles för mycket där finns inte så mycket hajar men har man tur så kan man faktiskt se hajar där, oftast är det svartfenade revhajar. Tyvärr såg jag personligen inte en enda när vi var där och dök, det var några i gruppen som gjorde men inte jag.

Andra ställen är också Chumphon pinnacle. Detta är lite längre ute och det är möjligt att se lite större fiskar här. Här brukar oftast även dom beryktade valhajarna synas.
Iofs så är det inte man får en chans att se dom men har man tur så är det oftast där.

Koh Nangyan från Koh Tao

Bilden är tagen från Koh Tao och ut mot Koh Nangyuan

För nybörjare så kan vi även rekommendera Japan Garden som ligger vid Koh Nangyuan ön som är en liten ö utanför Koh Tao. Där är det väldigt fint att dyka omkring.

Men allt är lite beroende på säsong och hur det blåser. Det kan vara så att är det dåligt väder och det blåser eller väldigt vågigt så kan ett dykställe vara riktigt dåligt medans
ett annat som inte är bland dom bättre är bättre pga vädret.

Så det bästa om man ska hit och dyka är helt enkelt att fråga dykinstruktörerna på dom lokala dykshopparna eller dykskolorna vart man bör åka och även kanske åka ut på en arrangerad tur.

Dom arrangerade turerna är oftast anpassade beroende på säsong. Och då tar dom hänsyn till hur det är att dyka på dom olika ställena vid Koh Tao.

Och kom ihåg, ska ni ut och dyka så se till att ha dubbelkollat utrustningen om ni har egen utrustning. Även om ni hyr utrustningen så gå igenom utrustningen för att se så att den är OK.
Glöm inte heller att dubbelkolla allting innan ni hoppar i.

Var det länge sedan ni dök sist

Om det var länge sedan ni var ute och dök sist så tycker vi alltid att man ska göra ett uppfräschningsdyk med en instruktör. Som går igenom dom grundläggande sakerna en gång till men lite snabbare.
Så man får en uppfräschning på det man kanske trodde man visste man man glömt bort. Det kostar oftast inte särskilt mycket och man kommer att kunna njuta mer av friheten som dykning faktiskt ger en.

Och ska ni ut och dyka så se till att inte ha druckit för mycket dagen innan, det är inget bra tecken om man känner sig hängig eller bakfull när man ska ut och dyka. Spara det hellre till kvällen efter ert dyk.

Ett litet klipp från Youtube där det är några som dyker vid Koh tao. Även ser ni en valhaj. Och det är ju det som dom flesta vill se när dom dyker vid Koh Tao

Leave a Reply

Sidor