Angthong National Marine Park

Angthon National Marine Park – Koh Samui

 

Strax utanför Koh Samui ligger Angthon National Marine Park. Marin Parken består av 42 mindre öar varav Wua Ta Lap är den största, vilket förövrigt betyder ”Den sovande ön”.

Överallt på Koh Samui hittar man olika resebyråer som erbjuder heldagsutflykter till just Angthong. Dagen innehåller lite olika saker beroende på vilket bolag man väljer att åka med men också lite beroende på vad man är ute efter. Angthong Sea Tour är en av alla turerna. Klockan 7.30 blir man upphämtad vid sitt hotell och åker vidare till piren där båten som ska ta en till marin parken väntar. Väl på båten får man en enklare frukost bestående av croissant, banan och te, kaffe, vatten eller läsk. Efter en åktur på cirka 1 timme och 30 minuter stanna båten för första gången vid ön Ta-le Nai. Då kan man välja om man vill kajaka till en strand och runt en liten ö, in bland grottor osv. Eller om man hellre vill ta en long tail båt till stranden för att sedan utforska omgivningarna till fots. Oavsett vad man väljer hamnar man till slut på en annan strand där det finns möjlighet att gå 150 meter uppåt för att titta på utsikten över en stor lagun. Efter cirka 45 minuter är det dags att hoppa på en longtail båt för at åka tillbaka till den stora båten och äta en god lunch bestående av thaimat i bufféform.

Första stoppen med kajakerna på Ta-Le Nai

 

Utsikt över lagnunen

 

 

150 meter upp till Lagunen

Efter en liten åktur igen anländer man till Wua Ta Lap – den största ön i Angthong National Marine Park. Här kan man också välja om man vill ta kajaken och utforska omgivningarna till havs, om man vill snorkla eller om man vill ta en tur upp till utkiksplatsen. Väljer man de två sista alternativen hoppar man på en annan longtailbåt som tar en in till stranden.

 

Väl på stranden får man låna snorkel och cyklop för att kunna snorkla mellan 4 rep. Ska man se något vattenliv överhuvudtaget så ska man pricka in rätt säsong. I september är vattnet alldleles grumligt vilket innebär att man inte ser något alls. Vill man inte snorkla kan man som sagt ta sig upp till utkiksplatsen för att ta några hänförande bilder. Turen fram och tillbaka sägs ta 1 timmer och 20 minuter och man ska absolut har ordentliga skor. Det är inget för den otränade direkt.

Hit upp går turen - inget för den otränade.

 

Efter cirka 2 timmar på ön är det åter dags att gå ombord på båten för att åka tillbaka till Koh Samui och nu har klockan blivit 15.00. Väl framme vid piren igen står en taxi och väntar på att få köra dig tillbaka till ditt hotell.

Detta är en trevlig utflykt som kostar 1200 baht för vuxna utan kajak och 1400 baht om man vill ha kajak. För det priset får man:

- Transfer från hotellet till piren
- Inträdersavgift till parken
- Engelsk guide
- Flytväst
- Enkel frukost
- Buffélunch på båten
- Färsk ananas och vattenmelon
- Te, kaffe, vatten, läsk
- Longtailbåt till och från stränderna
- Snorklingsutrustning
- Kajak

Leave a Reply

Sidor