Transport i Bangkok

Transportera er i Bangkok

Transport i Bangkok är ett kapitel för sig. Ska de gå snabbt, är det skytrain eller buss som gäller. För den som vill uppleva det som lokalbefolkningen gör, är det en tuk tuk som är bästa färdmedlet. Vad du än väljer, se till att du avtalar ett pris innan du kliver i bilen/transporten så slipper du bli lurad när färden är slut. För tågen gäller enhetlig prissättning.

Ett vanligt och mycket komfortabelt sätt att resa i Bangkok är genom tåg. Järnvägsnätet är mycket bra utbyggt och består av fyra huvudlinjer som förbinder stadens alla väderstreck med varandra. SRT som är Thailands statliga järnväg har mycket bra och säkra tåg. Kartor finns att hämta och thailändarna är mycket hjälpsamma om du inte hittar. Systemet är väldigt enkelt när du väl har lärt dig det.

Tuk Tuk i Bangkok.

Tuk Tuk, ett roligt sätt att transportera sig i Bangkok. Kostar i princip lika mycket som Taxi och taxi är bättre att ta, fast Tuk Tuk kommer oftast fram lite snabbare.

Tågen går i olika klasser; Special Express som är det snabbaste, Express, Rapid och Ordinary som går långsammast. Priserna varierar mellan klasserna och på expresstågen så finns det även förstaklassvagnar tillgängliga. De är rymligare och har air condition. Det som rekommenderas är att välja dem om du ska resa en längre bit då tredjeklassvagnarna inte är så bekväma i längden men fungerar utmärkt för kortare resor. Turistkort finns att köpa och dessa gäller i 20 dagar.

Vill du resa något snabbare än med tåg eller om du ska åka bara en liten bit så är buss ett riktigt bra alternativ. Det finns tre bussterminaler i Bangkok och de heter Morchit, Saitai och Ekkamai. Morchit ligger i stans norra del och därifrån går bussar till samtliga delar av Bangkoks nordliga sida. Saitai ligger i den södra delen av Bangkok, väster om Chao Praya. Därifrån går det bussar till Hua Hin, Surat Thai, Chumpton, Phuket, Krabi Trang, Phang Nga och Koh Samui. Ekamai ligger i den östra delen av stan och därifrån går bussar till Koh Samet, Pattaya, Rayong och Trat Koh Chang.

Ska du bara resa några kvarter och inom centrum så är taxin i Bangkok både enkel och prisvärd. Se till att bilen har en taxameter som börjar räkna så fort bilen kör eller kom överens om priset innan. Taxichaufförerna har god kunskap om staden och de guidar dig gärna runt bland restauranger och shopping. Ska du ta taxi till flygplatsen så se till att vara ute i god tid då du kan bli sittande ganska länge i rusningstrafik.

Något som har kommit att känneteckna Bangkok är de trehjuliga taximotorcyklarna som kallas för tuk tuk. De brukar vara lite snabbare än vanliga taxibilar och de finns i varje gatuhörn. Att pruta ner priserna är att rekommendera. Detta är ett mycket roligt sätt att resa på då du ser staden på ett helt annat sätt än ifrån bil eller buss.

Bangkoks tunnelbana kallas M.R.T och förbinder samtliga av stadens delar och gör det mycket enkelt att ta sig fram. Du kan resa med tunnelbanan ifrån klockan 05.00 på morgonen till midnatt. Speciella turistkort finns att köpa och kartor över nätet finns att få gratis.

Leave a Reply

Sidor