Bangkok

Bangkok i Thailand

Thailands huvudstad Bangkok är som ett nav i Thailand. Här finner du en bra första inblick i Thailand och dess kultur och människor. Bangkok erbjuder allt – här finns det både sevärdheter för turister som genuin kultur att uppleva. Välj att stanna och lära dig mer eller se Thailand som en skön ort för avslappning inför vidare färd.

Bangkok är Thailands huvudstad och ett utav världens mest populära turistmål. Staden har ca 12 miljoner invånare och den sover aldrig. Hela en sjättedel utav befolkningen i Thailand är bosatta i Bangkok. Staden är väldigt livlig och ungdomlig och de flesta av invånarna är under 30 år gamla.

Bangkok by night

Bild där man blickar ut över bangkok by night.

År 1782 flyttade kung Rama I sitt residens ifrån Thonburg till andra sidan Chao Phraya och därmed blev Bangkok Thailands huvudstad då staden är belägen vid Chao Phrayas strand. Bangkok är i dag uppdelad i 50 olika distrikt. Staden har mer än 400 buddhistiska tempel och samtidigt som Bangkok är mycket modernt så är dess historia väldigt välbevarad. Andra kulturmärken som finns i Bangkok är Thailands nationalmuseum, nationalteater och nationalgalleri. Ett välbesökt landmärke är Wimanmek, som är ett palats helt byggt i trä.

Ett av de många templen är välkända Wat Arun, även känt som ”Gryningstemplet”. Templet är beläget vid floden Chao Praya och bygget påbörjades på 1700-talet. Templet hyllar den hinduistiska guden Arun och byggnaden är minst sagt mäktig. Men även de andra templen bjuder på spännande byggnader och inte minst riter, och för den som har ett religiöst intresse är det möjligt att lägga flera veckor på att utforska Bangkok.

Det som kännetecknar Bangkok annars är skyskrapor, tempel och palats. I Bangkok blandas klassiskt med modernt och fem minuter efter att du åkt förbi ett slumområde kan du befinna dig bland lyxvillor. Kontrasterna är enorma i denna möjligheternas stad.

Högsta byggnaden i Bangkok, Baiyoke sky hotel

Högsta byggnaden i Thailand, Baiyoke sky hotel på över 300 meter.

Bangkok är mycket betydande för ekonomin i hela Thailand då dess hamn står för 90 % utav landets export. Staden är fylld av industrier, framför allt de som är inriktade på elektronik. Sony, Philips och Compaq är bara några utav de företag som har fabriker där.

Oavsett av vilken anledning du reser till Bangkok så kommer du garanterat inte att bli besviken. Du blir aldrig rastlös då det finns oändligt med saker att göra i denna världsmetropol. Restaurangerna och shoppingen i staden är mycket svårslagna och likaså utelivet som bjuder på allt du kan tänka dig. Dagarna kan du fylla med att besöka tempel och museum och äventyrliga aktiviteter som go kart, kickboxning, bergsklättring och paintball. Även lugnare nöjen som span och yoga finns det en stor mängd av i Bangkok.

Lumpini park i Bangkok
Lumpini park

Leave a Reply

Sidor